dimarts, 10 de setembre del 2019

¡FEMINISMES! al CCCB

El 1989 les Guerrilla Girls van penjar un cartell davant del Metropolitan Museum de Nova York que deia: Han d'estar nues les dones per entrar al Met Museum? Menys del 5 per cent dels artistes són dones, pero un 85 per cent dels nus són femenins.  



  

Resultado de imagen de betty friedan frases

Fins el 6 de gener tenim la sort de poder visitar al CCCB l'exposició ¡Feminismes!, comissariada per Gabriele SCHOR i Marta SEGARRA, i que aglutina les mostres "L'Avantguarda Feminista dels anys 70: Obres de la Verbund Collection, Viena" i "Coreografies del gènere".

Es tracta d'una exposició de visita obligada, ja que posa en relleu la relació entre els moviments socials dels 70 i la seva influència en la producció artística del moment, amb obres de pioneres com Cindy Sherman, Ana Mendieta o Judy Chicago, entre d'altres, i la seva empremta dins dels feminismes actuals.
Judy Chicago The Dinner Party.jpg
JUDY CHICAGO: The Dinner Party (1974-79)
A la llum dels moviments feministes de la "segona onada" i amb referents fonamentals com Simone de Beauvoir o Betty Friedan, el món de l'art comença a organitzar-se a partir dels 70 i assistim a la presa de consciència de la necessitat de capgirar-lo desde l'òptica femenina.
El rol de dona-model-objecte del desitg vinculat a una mirada androcèntrica va ser contestat per artistes que van possibilitar una revisió de la imatge de la dona en l'art mitjançant nous plantejaments allunyats dels estereotips vuitcentistes.

ANA MENDIETA (1948-1985)

Artistes i historiadores de l'art van adoptar una posició crítica front la cultura androcèntrica i van començar a intervenir directament en les esferes polítques i socials definides pels homes, articulant la frustració generada per la injustíca i la dominació derivades del prejudici de que l'art produït per dones era de pitjor qualitat i demanant-se per què la producció femenina no havia estat reconeguda històricament. En aquest sentit, el prestigiós assaig de Linda Nochlin ¿Por qué no ha habido grandes artistas mujeres?, publicat a Art News al enero de 1971, va inaugurar el terreny de la crítica d'art feminista.

El 1989 les Guerrilla Girls van penjar un cartell davant del Metropolitan Museum de Nova York que deia: Han d'estar nues les dones per entrar al Met Museum? Menys del 5 per cent dels artistes són dones, pero un 85 per cent dels nus són femenins.  



Afortunadament, després de gairebé 50 anys la situació ha començat a canviar i comptem amb nombrosos noms de dona als museus, col.leccions i galeries d'art; tanmateix, queda molt camí a fer. 

Per a més informació: https://www.cccb.org/es/servicios/prensa/feminismos/231723
© Pilar Aymerich